Uvod u RC modelarstvo

Radio kontrolisani (RC model) je model kojim se upravlja putem radio kontrole. Postoje različiti tipovi modela vozila koji imaju instalirane RC sisteme u njima, uključujući automobile, brodove, avione, helikoptere ili železnicu.

Radio-kontrolisani avion (RC avion) je mali avion koji se kontroliše na daljinu. Postoji mnogo različitih modela, od malih letelica do velikih aviona i akrobatskih modela srednje veličine. Avioni koriste različite vrste pogonskog goriva odnosno napajanja, od električnih motora, do motora sa unutrašnjim sagorevanje, pa do najskupljih mlaznih turbina. Najbrži avioni mogu dostići brzinu od čak720 km/h. Noviji modeli mogu da razviju do 480 km/h na kratkom rastojanju.

 

Radio kontrolisani helikopteri, iako često grupisani sa RC avionima, su jedinstveni pre svega zbog razlika u konstrukciji, aerodinamici i obuku za upravljanje njima. Postoji nekoliko vrsta dizajna RC helikoptera, neki su sa ograničenim manevarskim sposobnostima (samim tim i lakši za obuku upravljanja), i oni sa većim manevarskim sposobnostima.

 

reverse phone lookupTattoo DesignsSEO