Reglaža raketoplana

Prvo se ispita da li se težište modela nalazi na mestu iz nacrta. Ako to nije slučaj, podesi se lepljenjem olova u nos ili rep modela. Zatim se pristupa bacanju modela iz ruke (bez motora), blago nadole dajući modelu potrebnu brzinu. Prilikom bacanja, model treba nagnuti u onu stranu u koju kruži. Npr. model kruži u levo, treba ga baciti s nagnutim krilom u levu stranu.

U ovoj fazi reglaže moguće su najčešće greške:

  1. model prestrmo ponire prema zemlji. Treba ispitati da li krilo i horizontalni stabilizator imaju veliki napadni ugao. Stabilizator treba odlepiti, malo skalpelom obraditi trup i ponovo zalepiti. Ako model i dalje ponire, treba iz nosa modela izvaditi malo olova.
  2. model penje nagore, seda na rep i nosom udara u zemlju. Najčešći je uzrok da je model “repast” odnosno da ima premalo olova u nosu. Moguće je da horizontalni stabilizator ima negativni napadni ugao. Treba ga odlepiti, obraditi trup i ponovo zalepiti.

Za let modela s motorom postoji više načina reglaže. Smatramo da je najjednostavnija ona u kojoj model na jednoj strani ima oštru, a na drugoj strani krila tupu napadnu ivicu i koso zalepljen horizontalni stabilizator.

Ako se želi levi zaokret, potrebno je da leva polovina krila ima tupu napadnu ivicu, a da je leva strana horizontalnog stabilizatora podignuta nagore za oko 10 mm.

Veličina zaokreta podešava se vertikalnim stabilizatorom, tako što se deo stabilizatora blago zareže, prelomi u levo i zalepi.

Motor se postavlja u cev nosača, s tim što se prvo na njega lepljivom trakom pričvrsti komad papirne ili plastične vrpce ne manje od 25 x 300 mm, zatim se omota oko motora i umetne u cev. Tako pripremljen motor treba lako izlaziti iz cevi, ali dovoljno čvrsto da ne može nekontrolisano ispasti. On treba vireti iz cevi za oko 10 mm radi lakšeg postavljanja.

reverse phone lookupTattoo DesignsSEO